20. Ulkoasiainministeriö tahriintui verenpunaiseen

Lehdistötiedote 4.3.2010

Ulkoministeriön sisäänkäynti tahriintui tänään puolen päivän aikaan
verenpunaisella, kun Muurinmurtajat-ryhmä tempaisi Suomen NATO-lähentymistä vastaan järjestetyssä kansalaistottelemattomuus-tapahtumassa. Poliisi otti paikalta kiinni kahdeksan ihmistä, joista kaksi oli valokuvaajia ja kaksi banderolleja kantavia mielenosoittajia. Ryhmän jäsenet maalasivat Ulkoasiainministeriön seinää verijälkiä symboloivalla punaisella maalilla sekä kiinnittivät seinään NATO:a vastustavia julisteita.

"NATO on kansainvälinen rikollisjärjestö, joka valmistelee rikoksia ihmisyyttä vastaan. Se on hyökkäyssotia käyvä sotilasliitto ja pitää hallussaan ydinaseita. Yhteistyötä tekemällä Suomi osallistuu tähän ja keskustelu on keskittynyt siihen, pitäisikö NATO:on virallisesti liittyä vai ei. Liittymisellä ei kuitenkaan ole paljoakaan merkitystä, kun suomalainen ulkopolitiikka, asekauppa ja armeija ovat jo käytännössä osa NATO:a. Tämä on tapahtunut ilman riittävää keskustelua ja siitä huolimatta, ettei enemmistö suomalaisista puolla sotilasliiton jäsenyyttä.", Muurinmurtajat toteaa.

Suomen yhteistyö NATO:n kanssa on tiivistynyt jatkuvasti 1990-luvulta alkaen. Armeija on saatettu NATO-yhteensopivaksi ja Suomi osallistuu jatkuvasti NATO:n johtamaan sotaan Afganistanissa. Tänään Kalastajatorpalla pidettävä seminaari, johon osallistuu virkamiehiä ja poliitikkoja Suomesta, Ruotsista ja NATO:n virallisista jäsenmaista, on vain jatkumoa demokratiaa halventaen tapahtuneelle prosessille.

Muurinmurtajat on antimilitaristinen kansalaistottelemattomuusryhmä, joka on toiminut 1990-luvun lopulta alkaen. Ryhmä on riippumaton muista järjestöistä, mutta Aseistakieltäytyjäliitto tukee sitä.

Toinen tiedote klo 20.20:

NATO:n vastustajat vapaaksi illansuussa

Tänään Helsingissä kiinniotetut NATO:n vastustajat vapautettiin Pasilan poliisiasemalta noin klo 18.00. Antimilitaristisen Muurinmurtajat-ryhmän aktiivit levittivät aikaisemmin päivällä järjestämässään kansalaistottelemattomuustapahtumassa ulkoministeriön lasioviin vesiliukoista punaista maalia, joka symboloi NATO:n toiminnan uhreina kuolleita siviilejä. Lisäksi ryhmä teippasi ministeriön seinään NATO:a arvostelevia julisteita. "Yhteistyön myötä myös Suomi on osallinen NATO:n rikoksiin, ja osallisuutta suunnitellaan ulkoministeriön seinien sisällä", Muurinmurtajat sanovat.

Maalin levittämiseen osallistuneiden kolmen ihmisen lisäksi kiinniotettiin kaksi julisteita teipannutta ihmistä, kaksi tapahtumaa vierestä seurannutta sekä kaksi valokuvaajaa. Aiheetta kiinniotetut harkitsevat kantelun tekemistä laittomasta vapaudenriistosta.