Israel: kahdelle aseistakieltäytyjälle 21 päivää vankilassa

Israelilaiset naisaseistakieltäytyjät Sahar Vardi ja Raz Bar-David Varon ilmoittivat 3.11. värväyskeskuksessa kieltäytyvänsä astumasta armeijan palvelukseen. Molemmat pidätettiin ja heille langetettiin 21 päivän vankeustuomio. Heidän puolestaan voi lähettää vastalauseviestin Israelin puolustusministerille WRI:n sivustolta.

Pidätyspäivänään antamassa lyhyessä lausunnossa Raz Bar-David Varon sanoi:

"Kieltäydyn tänään palvelemasta Israelin armeijassa. Olen todistanut tämän armeijan tuhoavan, ampuvan ja nöyryyttävän ihmisiä, joita en ole tuntenut, mutta joita olen oppinut kunnioittamaan nähtyäni heidän kykynsä selvitä näistä jokapäiväisistä kauhuista.

Todellisuus on tietysti monimutkainen. On historia, politiikkaa, poliitikkoja, rajoja, lippuja. Tälle kaikelle oletetaan olevan hyvä syy.  Tämän syyn oletetaan olevan minun puolustamiseni. Tuntuu kuin huutaisin: 'Tämä ei puolusta minua! Tämä loukkaa minua!' Minua loukkaa, kun ihmisiä - palestiinalaisia - kohdellaan niin julmasti ja minua loukkaa se, että he kääntävät myöhemmin sen johdosta tuntemansa vihan minua kohtaan. En syntynyt palvelemaan sotilaana, joka sortaa toisia, ja taistelu miehitystä vastaan on myös minun taisteluni. Se on taistelu toivon puolesta; todellisuuden, joka joskus näyttää niin kaukaiselta. Minulla on vastuuni tätä yhteiskuntaa kohtaan. Vastuuni on kieltäytyä."

Aseistakieltäytyjiä saattoi värväyskeskukseen noin 70 mielenosoittajaa kyltteineen ja iskulauseineen.

Sahar Vardi joutui vankilaan ensimmäisen kerran 25.8. saadessaan seitsemän päivää värväytymisestä kieltäytymisestä. 12.10. hän sai toisen tuomionsa, tuolla kertaa 21 päivää.

Raz Bar-David Varon on viides syksyn aikana vangittu ylioppilaiskokelaiden kieltäytymiskirjeen allekirjoittanut nainen. Omer Goldman, Tamar Katz ja Mia Tamarin ovat suorittaneet toiset vankeustuomionsa ja odottavat armeijan päätöstä jatkotoimista.

Raz Bar-David Varonin ja Sahar Vardin vapautumispäivä on 21.11.2008, mutta heidät vangitaan todennäköisesti uudelleen pian sen jälkeen.

Vangituille voi lähettää tukipostia:

Sahar Vardi
Military ID 6055780
Military Prison No 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: +972-3-9579389

Raz Bar-David Varon
Military ID 6000383
Military Prison No 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: +972-3-9579389