Israel: kolme naisaseistakieltäytyjää vankilassa - lähetä vastalauseviesti!

Kolme naisaseistakieltäytyjää suorittaa parhaillaan vankeustuomioita Israelissa kieltäydyttyään värväytymästä palvelukseen. Heidän puolestaan voi lähettää vastalauseviestin Israelin puolustusministerille Ehud Barakille.

Omer Goldman, Tamar Katz ja Mia Tamarin ovat kaikki ylioppilaskokelaiden kieltäytymiskirjeen 2008 allekirjoittajia. He ilmoittautuivat armeijan värväyskeskuksessa 22.9.2008 ja kieltäytyivät kirjautumasta armeijaan.

19-vuotias Omer Goldman on kotoisin Ramat HaSharon -nimisestä Tel Avivin esikaupungista. Hän sai 22. syyskuuta 21 päivän vankeusrangaistuksen. Kieltäytymisjulistuksessaan hän kirjoitti:

"Kieltäydyn värväytymästä Israelin armeijaan. En ole mukana armeijassa, joka toteuttaa aiheettomasti väkivaltaista politiikkaa ja rikkoo perustavimpia ihmisoikeuksia päivittäin.

Useimpien kaltaisteni tavoin en ole uskaltanut kyseenalaistaa Israelin armeijan etiikkaa. Käytyäni miehitetyillä alueilla olen ymmärtänyt nähneeni täysin toisenlaisen todellisuuden: väkivaltaisen, sortoon perustuvan äärimmäisen todellisuuden, josta tulee tehdä loppu.

Uskon että minun on palveltava yhteiskuntaa johon kuuluu, ja juuri tämän takia kieltäydyn osallistumasti maani tekemiin sotarikoksiin. Väkivalta ei tuo ratkaisua, enkä tee väkivaltaa, seuraapa siitä minulle mitä hyvänsä."

Omer vapautetaan vankilasta luultavasti 10. lokakuuta. Juutalaisten juhlapyhien takia hänet saatetaan vapauttaa jo aiemmin.

Tamar Katz ja Mia Tamarin saivat 22. syyskuuta seitsemän päivän ehdollisen rangaistuksen, ja heidät pidettiin värväyskeskuksessa. Seuraavana päivänä heidät tuomittiin pidettäväksi viisi päivää arestissa. 28. syyskuuta he saivat 14 päivän vankeusrangaistuksen kieltäymisestä värväytyä palvelukseen.

19-vuotias telavivilainen Mia Tamarin oli vedonnut armeijan omantunnonkomiteaan aikaisemmin, mutta hänen hakemuksensa hylättiin, koska komitea ei "ollut tarpeeksi vakuuttunut". Komitealla on halutessaan oikeus vapauttaa aseistakieltäytyjä palveluksesta. Mia Tamarin totesi kieltäytymisilmoituksessaan:

"Ei ole epäilystäkään, etteikö minun tulisi palvella maatani. Olen tehnyt niin monin eri tavoin jo hyvin nuoresta - ja tarkoitukseni on tietenkin jatkaa - mutten ole tehnyt niin pakosta, vaan täysin ja aidosti omasta vapaasta tahdostani. En voi olla mukana organisaatiossa, jonka tarkoitus on torjua väkivaltaa väkivallalla, koska se olisi täysin vastoin kaikkea mihin uskon ja koko elämääni. On aina toinen, väkivallaton tapa ja minä valitsen sen."

19-vuotias Tamar Katz on myös kotoisin Ramat HaSharonista. Hän kirjoitti   kieltäytymiskirjeessään:

"Kieltäydyn värväytymästä Israelin armeijaan omantunnon syistä. En halua olla mukana miehitysarmeijassa, joka on tunkeutunut vieraalle maalle vuosikymmenten ajaksi, joka ylläpitää rasistista ryöstöhallintoa noilla mailla, tyrannisoi siviilejä ja tekee miljoonien ihmisten elämän vaikeaksi "turvallisuuden" tekosyyn nojalla.

Vastustan palestiinalaisvastaista näännytys- ja sortopolitiikka, en koska pitäisin palestiinalaista yhteiskuntaa israelilaista parempana, vaan koska ymmärrän, että tämä politiikka on johtanut meidät poliittiseen umpikujaan ja moraalittomuuteen, jota pidetään yllä erityisesti miehitetyille alueille sijoitettujen sotilaiden avulla. En halua olla yksi niistä, jotka pitelevät palestiinalaiseen siviiliväestön kohdistettua asetta ja uskon, että sellainen johtaa vain vastakkainasettelun lisääntymiseen ja yhä uuteen väkivaltaan alueellamme."

Myös Tamar Katzin ja Mia Tamarinin odotetaan vapautuvat 10. lokakuuta. Myös heidän vapautumisensa saattaa aikaistua juutalaisten juhlapyhien johdosta.

Vangituille voi lähettää tukipostia:

Omer Granot
Military ID 5398532
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: +972-3-9579389
(Omer Goldmanin sukunimi armeijan papereissa on Granot)

Mia Tamarin
Military ID 5399776
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: +972-3-9579389

Tamar Katz
Military ID 5396326
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: +972-3-9579389