No to War, No to NATO - lähde keväällä Strasbourgiin!

NATO täyttää tänä vuonna 60 v, ja myös sodanvastustajat osallistuvat juhlallisuuksiin. NATO:n huippukokouksen aikaan 1.–5. huhtikuuta järjestetään Strasbourgissa Ranskassa kansainvälinen vastatapahtuma. Aseistakieltäyjäliitto järjestää tapahtumaan bussikuljetuksen Suomesta 30.3.–8.4.2009. Reissun hinta on vain 160 € (AKL:n jäsenille 150 €). Hintaan sisältyvät bussikuljetus Ruotsin ja Saksan kautta sekä laivaliput.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:

toimisto[at]akl-web.fi
puh. 040-8362786

Tapahtuma

Vastatapahtumaa ovat järjestämässä useat kymmenet eri järjestöt. Sen ohjelmaan kuuluvat:

- vastarintaleiri (1.–5.4.)
- kansainvälinen vastakonferenssi (3.4.)
- kansalaistottelemattomuusaktioita (4.4.)
- suuri mielenosoitus (4.4.)

Aamulla 4. huhtikuuta järjestettävien kansalaistottelemattomuustapahtumien tarkoitus on blokata konferenssipaikan pääsisäänkäynnit Strasbourgissa. Blokkauksia on useita. AKL osallistuu War Resisters´ International -järjestön monikansalliseen väkivallattomaan blokkiin. Bussissamme matkustavat saavat halutessaan toki osallistua johonkin muuhunkin, eikä kansalaistottelemattomuuteen osallistuminen ylipäätäänkään ole pakollista.

Strasbourgin lisäksi huippukokoustapahtumia on myös Baden Badenin kaupungissa Saksassa. Myös siellä järjestetään kansalaistottelemattomuutta NATO-maiden johtohenkilöiden työlounaan yhteydessä 3. huhtikuuta.

Valmistelutapaaminen Suomessa

Matkaan lähteville suomalaisille järjestetään ennakkotapaaminen Rauhanasemalla Helsingin Itä-Pasilassa sunnuntaina 22.3. alk. klo 12.00. Tapaamisessa käydään läpi tulevaa, suunnitellaan ja saadaan väkivallattomuuskoulutusta. Osallistuminen ei ole pakollista, mutta erittäin suotavaa. Jos haluat osallistua valmistelutapaamiseen,  ilmoittauduthan AKL:n toimistoon (yhteystiedot lopussa).

Matka ja sen maksaminen

Matkan hinta on AKL:n jäsenille 150 euroa, muille 160 euroa. Hintaan sisältyvät bussikuljetukset Helsingistä Turun kautta Strasbourgiin ja takaisin sekä lauttaliput molempiin suuntiin Turusta Tukholmaan (hyttipaikoilla) ja Trelleborgista Rostockiin (kansipaikoilla). 40 euron lisämaksulla saat hyttipaikan molempiin suuntiin myös Trelleborg-Rostock -lautalle (ilmoita meille, jos haluat varata sellaisen). Jos tulet kyytiin vasta Turusta, ilmoita siitä meille etukäteen!

Matkan voi maksaa AKL:n tilille Sampopankki 800017-750541. Maksun eräpäivä on 13.3. Jos et pysty maksamaan siihen mennessä, voit pyytää lykkäystä (mutta sitä pitää siis tosiaan pyytää AKL:n toimistolta).

Matkan aikataulu on seuraava:

  • ma 30.3. kokoontuminen Rauhanasemalla Helsingissä klo 16.30, bussilähtee klo 17.00. Kyytiin pääsee myös Turusta Viking Linen terminaalista klo 19.30. Laivamme kohti Tukholmaa lähtee klo 20.45.– ti 31.3. lähtö aamulla Tukholmasta kohti Trelleborgia, josta lautta Rostockiin lähtee klo 23.00.
  • ke 1.4. laiva saapuu klo 6.30 Rostockiin, josta lähdemme ajamaan kohti Strasbourgia. Perillä alkuillasta.
  • ke 1.4.–su 5.4. Strasbourgissa
  • ma 6.4. lähtö aamulla Rostockiin, josta lautta lähtee klo 23.00
  • ti 7.4. lautta on Trelleborgissa klo 6.30. Päivä menee bussissa Ruotsin läpi ajettaessa, ja lautta Turkuun lähtee Tukholman satamasta klo 20.10.
  • ke 8.4. laivamme saapuu Turkuun klo 7.35. Matka jatkuu kohti Helsinkiä, jonne saavumme noin klo 10.30.

Samassa bussissa kanssamme matkustaa myös ruotsalaisia rauhanakvisteja.

Majoitus paikan päällä

Vastalausetapahtumaan osallistuvien leiri sijaitsee Stockfeldissä,  joka on Strasbourgin esikaupunki reilun viiden kilometrin päässä keskustasta. Leiri on jaettu neljään toisistaan erilliseen osaan, joista yksi on kulttuuritapahtumille ja muut kolme varattu leiriytymiselle, ensiavulle, lakiavulle jne. Kaikki yksityiskohdat järjestelyistä eivät ole vielä selvillä. Leirissä tulee olemaan keittiöt, vessat, suihkut, sähkö ja luultavasti myös internet. Leiriytyjien on itse tuotava teltat, makuupussit yms. tarvitsemansa tarvikkeet. Leirin nettisivu on valmis lähipäivinä:  ja leirin esittely löytyy pdf-tiedostona täältä.

Leirin on tarkoitus olla itseorganisoituva, eli leirillä asuvat osallistuvat ruuanlaittoon, siivoukseen ja muihin leirin päivittäisiin toimiin. Yövymme leirissä myös sen virallisen sulkemisen jälkeen 5.–6.4. jolloin olisi toivottavaa auttaa leirin purkamiseen liittyvissä töissä.

Leirille osallistujien toivotaan maksavan 5e/pv/hlö. Kaikki ovat joka tapauksessa tervetulleita maksusta riippumatta. Järjestelyjä helpottaisi, jos mahdollisimman moni maksaisi leiriytymisestä etukäteen. Jos haluat maksaa leiriytymismaksun (yht. 25€) etukäteen, voit maksaa sen samalla AKL:n tilille jonne matkakin maksetaan, välitämme ne sitten eteenpäin. 

AKL:n jäsenyys

AKL:n jäsenmaksu on 10 euroa, ja alennettu jäsenmaksu vain 5 euroa. Jäsenmaksulla saat alennusta AKL:n järjestämille matkoilla, neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Sivari&Totaali -lehden ja muun jäsenpostin sekä ennen kaikkea mahdollisuuden vaikuttaa antimilitaristisen toiminnan sisältöön ja olla omalta osaltasi tukemassa sen jatkumista.

Alennetun jäsenmaksun voivat maksaa palveluksessa olevat sivarit, totaalit joiden oikeusprosessi on kesken sekä kaikki maksuvuonna 22 v. tai vähemmän täyttävät. Jäsenmaksun voi maksaa samalle tilille kuin matkankin (matkan saat silloin tietysti jäsenhintaan).

Ja lopuksi, miksi siis vastustaa NATO:a?

Vaikkei Suomi olekaan NATO:n jäsen, aihe on tietysti ajankohtainen myös meille. Suomi osallistuu koko ajan NATO:n "kriisinhallintaoperaatioon" Afganistanissa. Armeija on saatettu NATO-yhteensopivaksi. Ja keskustelua täysjäsenyyden mahdollisuudesta käydään jatkuvasti.

Aseistakieltäytyjäliitto ry:
toimisto[at]akl-web.fi
puh. 040-8362786

Juliste tapahtumasta.

Lisätietoa NATO:sta.

Vastalausetapahtuman järjestäjien julkilausuma
(hyväksytty Stuttgartissa 5.10.2008)

NATO:n perustamisen 60-vuotispäivän yhteydessä pyydämme kaikkia ihmisiä tulemaan kanssamme Strasbourgiin ja Kehliin huhtikuussa 2009 protestoidaksemme NATO:n aggressiivista sotilas- ja ydinasepolitiikkaa vastaan ja tuodaksemme julki visiomme oikeudenmukaisesta, sodattomasta maailmasta.

NATO on paheneva este maailmanrauhan saavuttamiselle. Kylmän sodan päättymisen jälkeen NATO on muuntautunut “kansainvälisen yhteisön” harjoittaman sotilallisen toiminnan välineeksi, mukaan lukien niin kutsutun “sodan terrorismia vastaan” tukeminen. Todellisuudessa se on väline USA:n johtamassa voimankäytössä, johon sisältyvät kaikille mantereille perustetut sotilastukikohdat, Yhdistyneiden kansakuntien ja kansainväliseen lakiin perustuvan järjestelmän sivuuttaminen sekä asevarustelun lisääntyminen – NATO-maiden yhteenlaskettu osuus maailman sotilasmenoista on 75%. Omaksuttuaan vuoden 1991 jälkeen tämän ekspansionistisen ohjelman, joka on suunniteltu edistämään strategisia ja resurseihin liittyviä intressejä, NATO on sotinut Balkanilla “humanitaarisen sodan” valepuvussa ja käynyt seitsemän vuotta raakaa sotaa Afganistanissa, jossa traaginen tilanne on eskaloitunut ja sota levinnyt Pakistaniin.

Euroopassa NATO pahentaa jännitteitä ja ruokkii asevarustelukilpaa niin kutsutulla “ohjuspuolustuksella”, massiivisella ydinasearsenaalilla ja ensi-iskun politiikalla. EU:n politiikka on koko ajan enemmän sidottu NATO:on. NATO:n meneillään oleva ja mahdollinen laajentuminen Itä-Eurooppaan ja muualle sekä sen "alueen ulkopuoliset operaatiot" tekevät maailmasta vaarallisemman paikan. Kaukasuksen konflikti on selkeä osoitus näistä vaaroista. Jokainen NATO:n laajentuminen lisää sodan - ja myös ydinaseiden käytön - mahdollisuutta.

Saavuttaaksemme visiomme rauhanomaisesta maailmasta hylkäämme sotilaalliset ratkaisut maailmanlaajuisiin ja alueellisiin kriiseihin – ne ovat osa ongelmaa, eivät osa ratkaisua. Kieltäydymme elämästä ydinaseterrorin alla ja hylkäämme uuden asevarustelukilvan. Meidän tulee vähentää sotilasmenoja ja suunnata resursseja niiden sijasta inhimillisten tarpeiden tyydyttämiseen. Meidän tulee sulkea kaikki vieraat sotilastukikohdat. Vastustamme kaikkia sotilaallisia rakenteita, joita käytetään sotilaallisiin interventioihin. Meidän tulee demokratisoida ja demilitarisoida kansojen väliset suhteet ja luoda uusia rauhanomaisen yhteistyön muotoja rakentaaksemme turvallisemman ja oikeudenmukaisemman maailman.

Kehotamme sinua levittämään tätä viestiä, tulemaan Strasbourgiin ja Kehliin ja muuttamaan visiomme todellisuudeksi. Uskomme, että rauhanomainen maailma on mahdollinen.

Ei sodalle – ei NATO:lle.