Egypti: vangittu Maikel Nabil Sanad armahdettu

Päivitys 25.1.2012: Maikel Nabil vapautettiin vankilasta 24.1.2012.

Päivitys 21.1.2012: Egyptin viranomaiset myönsivät Nabilille ja noin kahdelle tuhannelle muulle sotilastuomioistuinten viime vuonna vankeuteen tuomitsemalle armahduksen. Nabilia ei kuitenkaan vapautettu välittömästi, vaan vankilaviranomaisten mukaan häntä pidetään vangittuna 26.1. saakka.

Päivitys 14.12.2011: Maikel Nabil Sanad sai kahden vuoden vankeustuomion sotilastuomioistuimen 14.12. järjestämässä uusintaoikeudenkäynnissä. 18.12. hän ilmoitti tiukentavansa nälkälakkoaan, joka oli tuolloin jatkunut jo 115 päivää. Aikaisemmin hän oli juonut hedelmämehuja ja maitoa, mutta tuosta päivästä eteenpäin vain vettä.

Vankeustuomio rikkoo sekä Egyptin omaa perustuslakia että kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta vastaan. YK:n ihmisoikeuskomitea hyväksyi 21.7. uuden yleiskommentin mielipiteen- ja ilmaisunvapaudesta. Sen mukaan "valtioiden ei tulisi kieltää armeijan ja hallinnon kaltaisten instituutioiden arvostelua." Nöin ollen vankeustuomio rikkoo kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 19. artiklaa vastaan. Amnesty International on adoptoinut Nabilin mielipidevanguksi.

Vaikka Maikel Nabil Sanad oli ensimmäinen blokkaaja, joka on vangittu ja tuomittu postauksistaan Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen, hän ei enää ole ainoa. Tunnettu aktivisti ja blokkaaja Abd El Fattah pidätettiin 20.10. ja hän on ollut sen jälkeen vapautensa menettäneenä. Pidätys on seurausta 9.10. tapahtumien synnyttämästä armeijan vastaisesta arvostelusta: tuolloin vähintään 27 ihmistä kuoli koptilaisten kristittyjen Kairon keskustassa järjestämässä mielenosoituksessa. Monien muiden aktivistien tavoin Abd El Fattah syytti armeijaa suorasta osallisuudesta verenvuodatukseen. Tätä väitettä näyttävät tukevan lukuisat silminnäkijälausunnot ja videomateriaali. Sotilassyyttäjä syyttää häntä "armeijan vastaiseen väkivaltaan yllyttämisestä".

Päivitys 7.12.2011: Sotilasoikeus lykkäsi 27.12. jälleen Maikel Nabil Sanadin oikeudenkäyntiä. Tällä kertaa lykkäykselle ei esitetty mitään perustetta. Tapauksen käsittelyn on tarkoitus jatkua 14.12. Hedelmämehujen ja maidon voimalla jatkuva Maikel Nabilin nälkälakko on kestänyt jo 107 päivää.

Päivitys 29.11.2011: Sotilasoikeus lykkäsi 27.11. taas kerran vangitun egyptiläisen pasifistibloggaajan ja aseistakieltäytyjän Maikel Nabil Sanadin oikeudenkäyntiä. Tällä kertaa uusi päivämäärä on 4.12. ja lykkäyksen peruste uuden syyttäjän todistajan kuuleminen. 27.11. järjestetyssä istunnossa Nabilin internetpalvelujentarjoaja TE Data kertoi, ettei kyennyt tarjoamaan tuomioistuimelle pyydettyä informaatiota ja että armeijan olisi tullut kehottaa internetyritystä tarkkailemaan bloggaajan toimintaa ennen pidätystä. Edellisessä, 13.11. pidetyssä istunnossa juttua oli lykätty kahdella viikolla palveluntarjoajan raportin saamiseksi.

Nabilin nälkälakko on jatkunut nyt 97 päivää. Hän syö kuitenkin hedelmiä ja juo mehuja.

Päivitys 4.11.2011: Sotilastuomioistuin lykkäsi jälleen 1.11. Maikel Nabil Sanadin jutun käsittelyä. Tällä kertaa käsittely jatkuu 13.11., jolloin kuultavaksi kutsutaan neljä todistajaa. Samaan aikaan Maikel Nabilin nälkälakko on jatkunut jo 70 päivää.

Maikel Nabil Sanad kieltäytyy yhteistyöstä uuden oikeudenkäynnin kanssa ja on pyytänyt myös lakiavustajiaan tekemään niin. 18. lokakuuta sotilastuomioistuin nimitti hänelle lakimiehen, joka ei erään Nabilia alunperin avustaneen juristin mukaan ollut perehtynyt tapaukseen. Tuomioistuin määräsi tuolloin Nabilin lähetettäväksi psykiatriseen sairaalaan "tutkimuksiin". Sairaala kuitenkin kieltäytyi diagnosoimasta poliittista toisinajattelua psyykkiseksi sairaudeksi ja lähetti hänet terveeksi julistettuna takaisin.

1.11.2011 järjesteyssä kuulemisessa tuomioistuimen nimittämä, jota Nabil ei tunnusta edustajakseen - pyysi tuomioistuinta kutsumaan neljä todistajaa. Heidän joukossaan on toimittaja Rasha Assab, joka on kirjoittanut armeijan harjoittamasta kidutuksesta. Käsittelyä jatketaan 13.11., ja Maikel Nabil Sanad on yhä vangittuna nälkälakossa.

Päivitys 25.10.2011: Sotilasoikeus määräsi 18.10. vangitun aseistakieltäytyjän ja pasifistiblokkajan Maikel Nabil Sanadin lähetettäväksi tutkimuksiin mielisairaalaan. War Resisters' Internationalin saaman informaation mukaan Nabil on yhä El Margin vankilassa. Hän on ollut nälkälakossa 23. elokuuta alkaen.

Pelätään, että hänet lähetetään Kairon lähellä sijaitsevaan El Khankan mielisairaalaan, joka on pahamaineinen potilaiden kohtelusta. "Hänet otetaan sisään sairaalaan ja todennäköisimmin vain julistetaan mielisairaaksi," sanoi Maged Hanna, Nabilia avustava juristi.

Maikel Nabil Sanadin siirto mielisairaalaan herättää vakavaa huolta, Tällä tempulla sotilasoikeus pyrkii "patologisoimaan" armeijaan kohdistuvan kritiikin, mikä on huolestuttava uusi merkki toisinajattelun tukahduttamisesta Mubarakin kaatumisen jälkeen.

War Resisters' International on lisäksi huolissaan siitä, että Maikel Nabilia ei vain tutkita ja tarkkailla, vaan hänelle annetaan lääkitystä ja ehkä jopa sähköshokkeja hänen tahtonsa murtamiseksi, jotta hänet voidaan lopulta julistaa "mielisairaaksi".

Päivitys 12.10.2011: Jo 50 päivää nälkälakossa olleen egyptiläisen Maikel Nabil Sanadin tilanne näyttää yhä vaarallisemmalta. Vaikka armeijan vetoomustuomioistuin julisti alkuperäisen kolmen vuoden vankeustuomion mitättömäksi ja määräsi uuden oikeudenkäynnin, tuomioistuin ei määrännyt häntä vapautettavaksi. Vaikka tämänpäiväinen tuomio vaikuttaa ensisilmäykseltä myönteiseltä, se asettaa pasifistiblokkaaja Maikel Nabil Sanadin välittömään hengenvaaraan, sillä hän ei mahdollisesti selviä uuteen oikeudenkäyntiin saakka. Uuden oikeudenkäynnin päivämääräksi on asetettu 18.10., jolloin Maikel Nabil on ollut nälkälakossa 57 vrk.

Päivitys 14.9.2011: Maikel Nabil Sanad aloitti kolmen viikon nälkälakon jälkeen 12.9. uudelleen myös juomalakon. 14.9. hänen perhettään ei päästetty tapaamaan häntä, vaikka hän ilmoitti haluavansa vastaanottaa heidät.

Päivitys 8.9.2011: Maikel Nabil Sanadin egyptiläisen tukiryhmän saamien tietojen mukaan valitus kolmen vuoden vankeustuomiosta aiotaan käsitellä 1.11.2011. Nabil Sanad on edelleen nälkälakossa, mutta keskeytänyt juomalakkonsa.

Päivitys 5.9.2011: Maikel Nabil Sanad siirrettiin vankilan sairaalan illalla 31.8. hänen menetettyään tajuntansa vankisellissään. Sairaalassa hänelle annettiin glukoosia. Hänet palautettiin selliinsä 4.9. Nälkä- ja juomalakko jatkuu. Hän tarvitsee jatkuvaa lääkitystä sydän- ja verenpaineongelmiensa takia, ja hän kieltäytyy tällä hetkellä myös lääkityksestä. Tukijoiden mukaan hänen terveydentilansa on heikko.

 

Hänelle voi lähettää tukiviestejä täältä.

Vastalauseviestin Egyptin viranomaisille taas voi lähettää täältä.

"Armeijan solvaamisesta" langetettua kolmen vuoden vankeustuomiota suorittava egyptiläinen pasifisti Maikel Nabil Sanad aloitti nälkälakon vangitsemistaan vastaan viime viikon tiistaina (23.8.2011). Hänet siirrettiin eristysselliin 25.8.2011, mutta vankilaviranomaiset kieltäytyivät siirtämästä häntä vankilan sairaalaan. 30. elokuuta alkaen hän on kieltäytynyt myös juomasta. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin Egyptin puolustusministerille WRI:n sivustolta.

Nälkälakkoa koskevassa julkilausumassaan hän julisti, että nälkälakko on vastalause vakavalle epäoikeudenmukaisuudelle, jonka hän on joutunut kohtaamaan: epäoikeudemukaiselle oikeudenkäynnille sotilastuomioistuimessa, valituksen hitaalle käsittelylle ja erilaiselle kohtelulle verrattuna kahteen muuhun aktivistiin (Asmaa Mahfouziin ja Louie Nagatiin, joiden samankaltaisista syytteistä luovuttiin 18.7.2011). Hän vaati, että syyttäjä tutkii hänen kokemansa epäoikeudenmukaisuudet ja pyysi siirtoa vankilan sairaalaan. Julkilausumansa lopuksi hän sanoo "En hyväksy enää epäoikeudenmukaisuutta ja jos henkeni on hinta siitä että armeijan epäoikeudenmukainen toiminta loppuu, olen valmis sen maksamaan."

Maikel Nabil Sanadin tuomio perustuu Egyprin rikoslain 184. artiklaan, joka kriminalisoi parlamentin, valtion viranomaisten, armeijan ja tuomioistuinten solvaamisen sekä 102. artiklaan, joka käsittelee "väärän informaation levittmistä". Lisätietoja löytyy täältä.

War Resisters' International on erittäin huolissaan Maikel Nabil Sanadin terveydentilasta. Hänen kanssaan tekemisissä olleet vangit ovat kertoneet, että hänen terveydentilansa on jo nyt heikko, ja muuttuu huonommaksi. Hän kieltäytyi tänään vastaanottamasta vierailulle saapuneita ystäviä ja perhettä.

War Resisters' International vaatii Egyptin viranomaisia vapauttamaan Maikel Nabil Sanadin välittömästi. Väliaikaisena toimenpiteenä vaaditaan viranomaisia siirtämään Maikel Nabil Sanad vankilan sairaalaan, jossa hän voi saada nälkälakkonsa seurauksena tarvitsemaansa terveydenhoitoa.

Maikel Nabil Sanadile voi lähettää tukikirjeitä:

Maikel Nabil Sanad

El-Marg prison

El-Kalag

El-Khanka

Qalyubeya

Egypt

Sähköpostiviestin lisäksi vastalauseviestejä voi lähettää seuraaviin osoitteisiin:

 

Director of Military Judiciary Major-General Ahmed Abd Allah

Military Judicial Department

Cairo, Egypt

Fax: +202 2 402 4468 / +202 2 411 3452 (ask for fax)

 

Military General Attorney Major-General Medhat Radwan

Military Judicial Department

Cairo, Egypt

+202 2 412 0980 (ask for fax)

 

Minister of Defence His Excellency Muhammad Tantawi

Ministry of Defence

Cairo, Egypt

mmc@afmic.gov.eg ; mod@afmic.gov.eg

Fax: +20 2 2 5748 822