Israel: kahdelle aseistakieltäytyjälle vankeutta

Israelilaiset aseistakieltäytyjät Raz Bar-David Varon ja Yuval Oron-Ofir saivat 24.11.2008 vankeustuomion kieltäydyttyään värväytymästä armeijaan. Molemmat olivat allekirjoittaneet tämänvuotisen ylioppilaskokelaiden kieltäytymiskirjeen. Vastalauseviestin Israelin puolustusministerille voi lähettää War Resisters´ Internationalin uudistuneelta sivustolta.

Raz Bar-David Varonilla kyseessä oli jo toinen tuomio, sillä hän oli istunut kolme viikkoa aikaisemmin marraskuussa. Hän sai seitsemän päivän arestirangaistuksen, joka pannaan toimeen Tal Hashomerin sotilastukikohdassa. Hän on vapautumassa 30.11.2008.

Yuval Oron-Ofir kieltäytyi värväytymästä Israelin armeijaan 24.11.2008 ja sai 14 päivää vankeutta. Hän vapautuu 7.12.2008.

Aseistakieltäytymisjulistuksessaan hän kirjoitti:

"Ihmisenä ihmisten joukossa tunnen minä, Yuval, velvollisuuden sitoutua tiettyihin perusarvoihin, joita ilman emme voisi olla olemassa. Olen opiskellut ja oppinut miehityksestä näinä vuosina. Tunnen, että se koskee, ja sen myötä olen oppinut ihmiskunnan onnettomuuksista. Näen, että joka ainoana päivänä, jona palestiinalaiset pidetään väkivalloin omalla alueellaan, maani onnistuu rikkomaan taas yhden arvon, taas yhden lain. Näen johtajiensa typeryyden ohjaaman maan; maan, jota orjuuttaa tyydyttämätön nälkä sulkea aina uusi katu, uusi puu koeteltujen rajojensa sisälle. Näen, kuinka vaivattomasti vanhempamme sulkevat silmänsä hirmuteoilta, jotka tehdään meidän nimissämme. Näen, kuinka me kaikki käännymme sisäänpäin, jotta emme ehkä kuulisi toiselta puolelta luoksemme kantautuvia huutoja. Kaikki tunnetut ihmisten tekemät julmuudet ovat olleet mahdollisia vain sokean kuuliaisuuden, hiljaisuuden ja välinpitämättömyyden muiden kohtalosta takia.

Kaiken tämän takia olen sitä mieltä, että moraalinen velvollisuuteni on kieltäytyä palvelemasta armeijassa. Omatuntoni ei salli minun liittyä organisaatioon, joka valtion valtuutuksella tuhoaa viattomien ihmisten koteja, tappaa lapsia, jotka eivät ole osallisia aseelliseen taisteluun ja joka estää sairaita ihmisiä saamasta asianmukaista hoitoa. Armeija puuttuu liikkumisen vapauteen, kalvaa ihmisoikeuksia ja riistää ihmisiltä heidän maansa, koska he eivät ole juutalaisia. Hallituksen määräyksiä toteuttaessaan Israelin armeija tuo sorron ja kauhun kolmen ja puolen miljoonan palestiinalaisen kannettavaksi."

Yuval Oron-Ofirille voi lähettää tukipostia alla mainittuun osoitteeseen (Raz Bar-David Varon osoitetut kirjeet mennevät perille vasta vapautumisen jälkeen):

Yuval Oron-Ofir
Military Prison No 6
Military Postal Code 01860, IDF
Israel
Fax: +972-4-9540580

Kaksi kertaa syksyn aikana vankeuteen tuomittu 19-vuotias Omer Goldman vapautettiin asepalveluksesta 18. marraskuuta. Hänen osaltaan tuomiokierre on siis ohi.