30 suomalaista lähdössä ydinaseita vastustamaan Englantiin

tiedotusvälineille 9.2.2010 klo 13.00

Noin 30 suomalaisen rauhanaktivistin ryhmä lähtee tänään kohti Britanniaa osallistuakseen Aldermastonin ydinaselaitoksen luona 15.2. järjestettävään väkivallattomaan kansalaistottelemattomuustapahtumaan. Aseistakieltäytyjäliiton (AKL) järjestämälle matkalle osallistuvien suomalaisten bussi lähtee Rauhanaseman edestä Helsingin Itä-Pasilasta klo 17.00.

Aldermastonin laitoksessa (AWE Aldermaston) suunnitellaan, tuotetaan ja huolletaan Britannian ydinaselaivaston ydinkärkiä. Se sijaitsee Etelä-Englannissa noin sadan kilometrin päässä Lontoosta. Ensi viikon maanantain kansalaistottelemattomuustapahtumaan osallistuvat ihmiset tukkivat laitoksen sisäänkäynnit asettumalla istumaan niiden eteen. Tapahtumaan odotetaan useita satoja ihmisiä Britanniasta ja muualta Euroopasta. Sen tarkoitus on painostaa Britanniaa toimimaan velvoitteensa mukaisesti ydinaseriisunnan edistämiseksi.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin totesi jo vuonna 1996, että ydinaseilla uhkaaminen ja niiden käyttö on vastoin kansainvälistä lakia. Myös vuonna 1968 voimaan astunut ydinsulkusopimus asettaa ydinasevalloille velvollisuuden ydinaseriisuntaan. Tästä huolimatta Britannia päätti vuonna 2007 uudistaa ydinaseistuksensa. Päätöstä Aldermastonissa rakennettavien ydinkärkien uudistamisesta ei kuitenkaan ole vielä tehty. Silti tutkimustyö laitoksessa jatkuu.

”Ydinaseet ovat uhka kaikille maapallon asukkaille. Ydinasevarusteluun tuhlataan valtava määrä voimavaroja, jotka tulisi käyttää todellisten uhkakuvien ja ongelmien ratkaisemiseen. Ydinaseet ovat myös olennainen osa NATO:n sotilaallista strategiaa”, Aseistakieltäytyjäliitto toteaa.