2004/1

Sivari&Totaali 1-2004 (PDF)

Sivulla:

s.1 Sivariasioita ihmisoikeusselonteossa
Hermajasta “eurooppalainen lainsuojaton”
Huono sivarilaki astui voimaan Venäjällä

s.2 Urheilijat sivariin?
Amnesty International tunnusti jälleen suomalaisen totaalikieltäytyjän mielipidevangiksi

s.3 Kahdelle totaalikieltäytyjälle vankeutta Loviisassa
Suomesta Naton harjoituslentoalue

s.4 Mariska ja Haarakiila vetivät yleisöä AKL:n tukikeikalle
20 vuotta sitten: “Suomeen ei tarvita narrin oikeutta”

s.5 Asevelvollisuus lakkaa Saksassa?
Aseistakieltäytymisuutisia maailmalta

Aseistakieltäytymisuutisia maailmalta

Kreikka: Petromelidisin juttu siirrettiin siviilioikeuteen

Kreikkalainen aseistakieltäytyjä Lazaros Petromelidis oli 19. helmikuuta laivaston sotilastuomioistuimen edessä Thessalonikissa. Oikeudenkäynti päättyi yllättävästi: sotilassyyttäjä totesi, ettei tuomioistuin voi käsitellä tapausta koska Petromelidis ei ole sotilas, ja siirsi asian siviilituomioistuimelle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sotilastuomioistuin katsoi ettei voi käsitellä aseistakieltäytyjän tapausta.

Asevelvollisuus lakkaa Saksassa?

Saksalaiset poliitikot ovat keskustelleet jo pitkään asevelvollisuuden lakkauttamisesta ja ammattiarmeijaan siirtymisestä. Asevelvollisuuden lakkauttaminen merkitsisi kuitenkin myös sen toisen puolen, siviilipalveluksen, loppua. Palvelusaikaa sekä armeijassa että vaihtoehtopalveluksessa lyhennettäneen vielä tänä vuonna yhdeksään kuukauteen. Tämä saattaisi olla ensimmäinen askel kohti koko asevelvollisuuden lakkauttamista vuoteen 2008 mennessä.

Vankeustuomiot jatkuvat Israelissa

Jonathan Ben-Artzi uuteen oikeudenkäyntiin

Israelilaista aseistakieltäytyjä Jonathan Ben-Artzia uhkaa uusi vankilatuomio. Ben-Artzi oli yksi kuudesta, joita vastaan nostettiin viime vuoden alussa syyte sotilasoikeudessa, mikä mahdollistaa tavallista lyhyiden tuomioiden kierrettä pidemmät vankeusrangaistukset. Muut viisi tuomittiin tammikuussa 2004 vuodeksi vankeuteen (ks.

Ajankohtaista: Aseistakieltäytyjäliitto mukana kesän 2004 festareilla

Bussikuljetukset Helsingistä

Jo vuosia jatkuneen perinteen velvoittamana AKL on jälleen kerran esittelemässä itseään kesän rockfestivaaleilla, Seinäjoen Provinssirockissa 18.-20.6. ja Joensuun Ilosaarirockissa 16.-18.7. Kahden edellisen vuoden Ilosaaribussikokemuksista rohkaistuneina päätimme tänä vuonna järjestää bussikuljetuksen Helsingistä molempiin tapahtumiin.

Yhdistele sisältöä