Ruokaa ei aseita -työleiri 2009

Tii, 21 Hei 2009 16:00 - Lau, 1 Elo 2009 12:00 +0300

Helsingin kansainvälinen Ruokaa ei aseita (REA)-työleiri käynnistyy tiistaina. Leirille saapuvat ulkomaalaiset vapaaehtoiset jakavat yhdessä suomalaisten REA-aktiivien kanssa ilmaista kasvisruokaa kuudessa tapahtumassa eri puolilla kaupunkia. Leiri jatkuu ensi viikon lauantaihin.

Ensimmäinen REA-työleiri järjestettiin Helsingissä kesällä 2001 ja nyt järjestettävä leiri on järjestyksessään jo kahdeksas. Tämän vuoden leirille on saapumassa ulkomaalaisia vapaaehtoisia kuudesta maasta. Edustettuina ovat Irlanti, Kreikka, Kroatia, Serbia, Unkari ja Tshekki. Leirin järjestävät Helsingin Ruokaa ei aseita -ryhmä, Aseistakieltäytyjäliitto ja Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry.

Ruoanjakojen ohjelma on alla. Kaikki tapahtumat alkavat klo 15.00 ja jatkuvat niin kauan kuin ruokaa riittää:

  • to 23.7. Kannelmäki, Sitratori

  • pe 24.7. Malmi, Ylä-Malmin tori

  • ma 27.7. Vuosaari. Mosaiikkitori

  • ti 28.7. Herttoniemi, metroaseman edessä

  • to 30.7. Kontula, kirjaston edessä

  • pe 31.7. Kallio, Karhupuisto

Ruokaa ei aseita (engl. Food Not Bombs) on kansainvälinen kampanja, joka sai alkunsa Bostonissa USA:ssa vuonna 1980. Suomessa toiminta käynnistyi vuonna 1998. Työleirien ulkopuolella Helsingin REA jakaa ilmaista ruokaa kerran kuussa.

Ruokaa ei aseita -toiminnassa on kysymys toisaalta konkreettisesta auttamisesta, toisaalta asevarustelua ja sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta lisäävän politiikan arvostelusta. Kampanja tuo toiminnallaan esille myös sitä, että ihmiset voivat toimia yhdessä ja auttaa toisiaan vapaaehtoisuuden ja yhteistoiminnan perustalta. Kyseessä on sellaisten sosiaalisten rakenteiden luominen, joiden perustana on solidaarisuus toisia ihmisiä kohtaan.

Kampanjan teemat ovat ajankohtaisia myös Suomessa. Suomen syöksyessä muun maailman mukana taloudelliseen taantumaan viime vuoden syksyllä olivat edellisenkin, 1990-luvun alun laman aiheuttamat sosiaaliset ongelmat monelta osin korjaamatta. Näiden välissä olleet useat voimakkaan talouskasvun vuodet merkitsivät eriarvoisuuden lisääntymistä eivätkä tuoneet hyvinvointia kaikille. Sen sijaan sotilaallisen varustautumisen ylläpitämiseen ja jopa kiihdyttämiseen varoja on riittänyt, vaikkei näköpiirissä ole minkäänlaista Suomea uhkaava sotilaallista kriisiä. Samaan aikaan Suomi on ilman riittävää poliittista keskustelua toteutetun NATO-yhteistoiminnan myötä ajautunut tosiasiassa sodan osapuoleksi Afganistanissa.

Leirin järjestämissä ruoanjaoissa jaettujen lennäkkien teksti löytyy tästä.

Kuvia vuoden 2009 leiriltä: